onsdag 23. november 2011

Brunsaus

Mange kjøper poser når de skal lage saus, men jeg syns det er bedre og enklere å lage den selv. Brunsaus kan lages på forskjellige måter, men her kommer jeg med noen forslag.

Skal du ha kjøttboller eller kjøttkaker kan det være godt med fløtesaus og da gjør du slik:

BRUN tre skjeer med smør og tre skjeer mel i en panne/kjele slik at du får en jevning. Samtidig koker du opp vann og tilsetter kjøttbuljong (forholdene ser du på posen). Når buljongen er klar sper du buljongen oppi jevningen til passe tykkelse på sausen. Tilsett litt fløte og gjerne litt sukkerkulør (for fargens del). Jeg bruker litt pepper og litt soyasaus oppi. Er også godt å røre inn litt tyttebærsyltetøy.

Vil du ikke ha fløte oppi, så bare dropper du det, men er veldig godt. Kan også være godt med en slump med rømme som du rører inn til slutt, enten i tilegg til følten eller i stede.

Skal du lage brunsaus til annet kjøtt gjør du på samme måte, bare at du sper oppi stekekraft eller kokekraft fra kjøttet i stede for buljongen. Har du ikke kraft og vil ha en god saus til f.eks lam, så finner du lammefond på glass i butikken, som du bruker som kraft. Det finnes mange forskjellige fond. Fiskefond, lammefond osv. osv, men buljong fungerer helt fint.

Ut fra basisen med mel og smør som brunes, og buljong som spes oppi, så har du mange muligheter til å rocke opp sausen. Disse ingrediensene bruker jeg ofte oppi sausen. Brunostskiver, salt, pepper (kan lage peppersaus), tyttebærsyltetøy, soyasaus, rømme og fløte

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar